Sunday, January 29, 2012

Profit din dragoste: Valentine's Day si Dragobetele dubleaza vanzarile de bijuterii

Romanii vor cheltui aproximativ 12 milioane de euro pe bijuterii in acest an, in perioada sarbatorilor Valentine' Day si Dragobete, potrivit reprezentantilor Pandora. Citeste intr-un material DailyBusiness.ro cum a evoluat piata de bijuterii si care sunt preferintele romanilor in luna indragostitilor.

Cifra de mai sus, bazata pe calculele facute pe centrele comerciale, nu include si piata neagra, care are inca un rol foarte important.

"Este foarte greu de estimat piata de bijuterii din Romania, pentru ca piata neagra are inca un rol foarta important. Dupa calculele noastre, facute in special pe centrele comerciale, estimam ca aproximativ 12 milioane de euro vor fi cheltuiti pe bijuterii in aceasta perioada", a declarat pentru DailyBusiness.ro Lucian Adochitei, sales manager la compania daneza de bijuterii Pandora.

In februarie explodeaza vanzarile

Adochitei a spus ca urmeaza o perioada foarte buna pentru majoritatea magazinelor de bijuterii, bazandu-se pe experienta anterioara in domeniul bijuteriilor, avand si o afacere personala in domeniu. In special magazinele cu bijuterii accesibile si care se adapteaza la cerinta de sezon, vor inregistra vanzari mai mari chiar decat luna decembrie, a mai spus managerul Pandora.

In general in luna februarie, in perioada sarbatorilor Valentine's Day si Dragobete, magazinele de bijuterii inregistreaza cresteri de 100% fata de o luna obisnuita, potrivit lui Lucian Adochitei. Acesta este si cazul magazinului Pandora: "Desi magazinul nu are inca exercitiul complet al unui an, fiind deschis in septembrie 2011, vom incera sa dublam o luna normala", a declarat reprezentantul companiei.

Valoarea medie a unei comenzi in magazinul de bijuterii Pandora in aceasta perioada trece de 500 de lei. "Tinand cont ca avem in derulare o promotie in aceasta perioada, prin care tintim atingerea unui prag de 299 lei, pentru a putea primi o bijuterie cadou, va rezulta o vanzare medie de aproximativ 550 lei", a spus Lucian Adochitei.

Luna februarie se inscrie intre perioadele in care vanzarile cunosc o crestere semnificativa si la casa de bijuterii de lux Sabion. "In ultimii ani ne-am obisnuit ca vanzarile lunii februarie sa creasca cu peste 30% fata de o luna obisnuita", a declarat Mihai Trif, managing partner Sabion.

Si afacerile casei Roberto Jewellery vor fi impulsionate in aceasta perioada. Compania se asteapta la o crestere de 25-30% a vanzarilor, potrivit directorului general Roberto Kapitsinos. Si acest lucru se intampla pentru ca Valentine’s Day este un moment in care barbatii incearca sa isi surprinda partenerele cu cadouri care transmit un mesaj special,  bijuteriile, mai ales cele cu pietre pretioase, fiind printre "comunicatorii" cei mai potriviti.

Daca in 2010 suma medie cheltuita pe achizitie era de 600 de euro, iar in 2011 aceasta a crescut catre valoarea de 700 de euro, ne asteptam ca aceasta valoare sa creasca in 2012, a mai spus Mihai Trif.

"Exista un paradox al crizei care se face simtit si in ceea ce priveste cadourile prilejuite de sarbatoarea Sfantului Valentin si a Dragobetelui, acela al cresterii valorii medie/produs cumparat. Asta inseamna ca in pofida unei fluctuatii nu foarte mari a numarului de clienti, sumele cheltuite sunt in crestere", a spus Mihai Trif, explicand faptul ca toate acestea isi gasesc justificarea in solicitarile tot mai mari de bijuterii cu pietre pretioase si naturale, cele care se constituie in bijuterii de familie.

Ce fel de bijuterii se cauta de Ziua Indragostitilor

Cele mai cautate modele de bijuterii in aceasta perioada sunt cele care au ca simboluri inimile si florile, potrivit reprezentantilor magazinului Pandora.

Cei de la Sabion spun ca inelele de logodna sunt vedetele acestei perioade. Tot mai multe persoane cauta inele de logodna cu diamante, spun acestia.

Pe langa acest segment, diferite pandante cu simboluri asociate acestei perioade  se constituie in puncte forte de crestere a vanzarilor Sabion: inimioare de diferite dimensiuni, forme si  culori sau pandantive sub forma de caseta pentru poze.

Pentru casa de bijuterii de oigine greceasca Roberto Jewellery, care a deschis de curand un magazin in Romania, cele mai cautate bijuterii pentru sarbatoarea indragostitilor sunt din colectia miniaturi, care include pandantive mici cu diamante.

Pe locurile doi in topul preferintelor sunt inelele cu diamante, safire si rubine, pentru ca multi barbati sunt inspirati in aceasta perioada sa isi ceara partenerele de sotie. A treia pozitie o ocupa cerceii cu diamante, potrivit directorului general al companiei.

Piata de bijuterii din Romania s-a maturizat

Reprezentantul Sabion a spus ca publicul a devenit mai cumpatat in alegerile de bijuterii in ultimii ani, in sensul ca se orienteaza catre bijuterii care isi pastreaza valoarea in timp: "Este un semn de maturizare a pietei de bijuteri din Romania. Astfel, privind analiza ultimilor doi - trei ani, ne asteptam si in acest an la o crestere de 10 – 15% a vanzarilor din categoria produselor cu pietre pretioase si naturale", a mentionat acesta.

Mihai Trif a spus ca bijutierii de lux din Romania se asteapta la o crestere a valorii pe care clientii o cheltuiesc pe segmentul de lux, desi nu exista neaparat o crestere a numarului acestora de la an la an: "Ne asteptam din partea lor la o mai mare exigenta si atentie in momentul efectuari de achizitii de bijuterii".

Reprezentantii Roberto Jewellery se asteapta la performante mai bune ale pietei de bijuterii anul acesta, comparativ cu 2011. "Acesta este si motivul pentru care am deschis magazinul din Romania in aceasta perioada. Chiar daca piata bijuteriilor a fost afectata de criza, romanii si-au pastrat interesul pentru piesele valoroase, cu design deosebit, si au continuat sa le achizitioneze ca pe niste investitii profitabile pe termen lung", a spus Roberto Kapitsinos.

Si Daniela Filip, directorul de marketing al companiei romano-elvetiene Helvetansa, a declarat recent ca bijuteriile de lux nu sunt tratate ca simple tranzactii, achizitia lor ramanand in registrul emotional. Asadar, se poate vorbi, in perioada de criza financiara, de o rafinare a alegerii, de timp mai mult dedicat alegerii bijuteriilor.

0 comments:

Post a Comment